Wednesday, May 9, 2012

MARA ~


Teruja ! Takut ! Excited !
Macam-macam perasaan yang awa rasa masa duk umah sewa kat KL nie.. Biasala, first time awa duk umah sewa sendiri, kenala survive and be independent..hehe.. sgt kelakar.. 


 Kat sini ada dua orang pelajar praktikal dr GEMS Mersing gak.. sorang laki, sorang perempuan.. Yang lelaki namanya Fithri, sebaya awa dan yang perempuan namanya kak Farah, tua setahun dari awa. Diorang baru masuk sini dalam 3 minggu. Banyak gak la yang diorang ajar kitorang kat sini..

Hari nie, hari ketiga awa praktikal kat HQ, MARA.. Masa hari pertama awa masuk sini, sangat la cuak.sebab MARA nie kan company besar dan hari pertama tu la awa wat silap. memang memalukan.. benda simple tp tu pon leh silap...huhu..pe-pe pon, selama 3 hari nie, xbanyak sangat kerja yang awa dah wat just key in data je tp assignment berlambak la..huhu.. tengah menunggu untuk seperate dlm department masing-masing.. xtau lagi dapat mana.. >.<"

kat sini, susah sangat nak men fb..internet ada tp MARA block fb..kat umah plak xde tenet..so, memang lepas nie fb awa terkubur la..huhu..

hope, banyak pengalaman yang dapat kat sini.. amin



Wednesday, May 2, 2012

belajar bersyukur..


Alhamdulillah... terasa bersyukur sesangat .. memula rasa agak cam kecewa jugak la sebab dapat rumah sewa dekat Salak Selatan.. agak jauh ngan tempat kerja.. Ramai kawan-kawan asyik tanya kenapa jauh sangat, kenapa xamik dekat.. mahalnya sewa...hmm..penat jugak la nak menjawab..kekadang pon pk gak soalan2 yang diorang tny tu..berbaloi ke ngan tempat yang awa sewa nie..serba salah jadinya... lama2, bila dah tengok rumah tu.... wa wat kira-kira balik dr segi wang,masa dan pengangkutan.. ah ha ! sangat berbaloi sebenarnye.. RM 180 sebulan.. Kemudahannya :

1) dapat katil dan tilam :)
(Master Bedroom-kongsi 2 orang)
2) ada almari pakaian sorang satu :)
3) ada housemate dua orang lagi :)
4) ada mesin basuh :)
5) ada peti sejuk :)
6) ada tv dan sofa :)
7) 10 minit ke LRT Salak Selatan (setengah jam dr Salak Selatan-Bandaraya)
8) Dekat ngan Highway (senang nak balik umah :) )

Banyak kemudahannya .. berbaloi ngan harga sewa tu,kan? so, dr situ awa dah mula belajar erti bersyukur... bersyukur sebab smuanya dah ada.. tunggu masa untuk ke tempat kerja je.. hehehe ... bersyukurlah.. orang len bekerja dari seremban-KL, bangun pagi , keluar awal pagi untuk mencari rezeki.. jadi, sila BERSYUKUR ... Ada hikmah di sebalik ujian/dugaan dalam kehidupan nie,kan? Allah dah tentukan segalanya..  o^__^o



Sunday, April 29, 2012

Rumah Sewa ~


Buat pertama kalinya awa turun ke KL untuk mencari rumah sewa.. sangat la tensen ! dengan kekangan tempat, masa... ni yang buat awa lagi xpaham.. KENAPA ORANG RAMAI SUKA TINGGAL KAT KL? kete macam semut... bangunan padat tapi awa still xjumpa rumah sewa yang sesuai... awa cari rumah dekat Keramat, Kg.Baru, Sentul, Cheras, Pandan Jaya, Pandan Indah... masih xde yang sesuai.. ada satu rumah kat Pandan Jaya, memang dah cantik, strategik tp duk ngan family la.. cam xselesa la plak kan..so, cancel aje la.. huhu... Pas cari-cari, kena la balik sebab dh kul 5++ .. nk makan lg, solat lg... kena balik sebelum gelap..

balik je, seorang sahabat bagi link umah dekat cheras.. nmpk menarik.. hrga pon boleh tahan la sebab perabot sedia ada an..kira puas hati jugak la.. kemudahannya dekat gak ngan LRT Salak Selatan..dlm 5-10 minit katanya...lum try lg..huhu..nnt la try..huhu.. ada katil, tilam, tv, peti sejuk, almari...okay la... awa confirmkan aja... dah malas nak pk.. walaupun, rasanya mungkin ada yang lebih baik tp xpe la..try berdikari... dah2.. xnak pk lagi..nnt awa mesti serba salah... huuu ~~

Pengajaraannya , toksah la nak kerja kat KL sgt..bukannya banyak faedah pon.. taraf hidup tinggi, kete berlambak smp jem.. rusuhan..haha.. ntah.. sgt xberminat ngan KL.. tp harap2 dapat kerja la nnt selepas praktikal tu ye..hehe.. amiinn...

Doakan saya ye ! ^_^





Saturday, April 28, 2012

kisah bermula...


Kembali berblogging... Ramai gak tanya (ramai ker?) kenapa delete blog yang lama... jawapan awa .. simple ! Saje n nak mulakan kehidupan yang baru.. Terlalu banyak kenangan ngan blog yang lama...huhu..

Terasa ingin berblog semula sebab rasa macam banyak sangat nak bercerita.. di keranakan awa bukanlah yang jenis bercerita secara berdepan, maka awa mengambil keputusan untuk bercerita secara penulisan.. Walaupun awa tau, awa bukan lah seorang penulis novel mahupun buku cerita kanak-kanak..hehe..

Untuk permulaan, xnak la cerita panjang lebar kan... perbezaannya sekarang, awa dah bergelar Graduan Universiti.. tiada lagi masalah-masalah belajar atau berpersatuan..huhu..
tp akan timbul la cerita tentang cinta (sepertia biasa)... kerja.... kawan-kawan etc...


Semoga, usia mematangkan diri...

Selamat mem'follow' ye..